Het Meten van Actieve Inkoop in de Gezondheidszorg

Analyse van Herallocaties van Middelen tussen Aanbieders ter Evaluatie van de Prestaties van Aankoopsystemen in Nederland

Naarmate de kosten van de gezondheidszorg stijgen, wordt het steeds belangrijker ervoor te zorgen dat geld en middelen goed worden besteed. Het is momenteel echter onbekend in welke mate kopers, zowel zorgverzekeraars als overheidsinstanties, budgetten toewijzen aan aanbieders van hoge kwaliteit. …

De theorie voorspelt dat hervormingen op het gebied van de concurrentie een efficiënte allocatie van middelen door actieve zorginkoop zullen stimuleren. In een studie over de periode 2006-2019 vergeleken onderzoekers de verschillende inkoopsystemen in Nederland. Zij vinden echter weinig bewijs voor zo’n verhoogde allocatieve activiteit. Dit suggereert dat competitieve hervormingen ofwel een beperkt effect hebben op de efficiëntie van de gezondheidszorg, ofwel dat - nu nog onbekende mechanismen - worden gebruikt om de efficiëntie door concurrerende derde betalers te verbeteren.

Deze resultaten kunnen kopers en beleidsmakers helpen hun inspanningen voor een efficiënte herverdeling van middelen te verbeteren, zodat fondsen naar de meest efficiënte aanbieders gaan.

Lees het volledige artikel Measuring Active Purchasing in Healthcare: Analysing Reallocations of Funds Between Providers to Evaluate Purchasing Systems Performance in the Netherlands. Door Niek Stadhouders; Xander Koolman; Marit Tanke; Hans Maarse en Patrick Jeurissen in het International Journal of Health Policy and Management, 12, Issue 1, 2023, 1-12.