Nederlandse huisartsen zien veel niet-gepaste zorg

De onderzoekers stuurden een vragenlijst naar 500 huisartsen in Nederland, waarvan 37% reageerde. Niet-gepaste zorg komt nog regelmatig voor en is niet zonder gevolgen. De helft van de huisartsen hebben nadelen van niet-gepaste zorg meegemaakt, zoals bijwerkingen of complicaties. De meest voorkomende typen niet-gepaste zorg zijn medicatie, met name antibiotica, en laboratoriumonderzoek, met name vitaminebepalingen.

De belangrijkste aanleidingen om niet-gepaste zorg te verlenen waren het behouden van een goede relatie met de patiënt en een gebrek aan tijd. 44% van de huisartsen had in de afgelopen 2 weken een of meer onnodige röntgenfoto’s van de lumbale wervelkolom aangevraagd bij patiënten met aspecifieke lage-rugpijn, en 74% vroeg een of meer onnodige vitamine B12-bepalingen aan.

Huisartsen zijn gemotiveerd om minder niet-gepaste zorg te leveren, en bepaalde zaken helpen hen hierbij, zoals meer tijd hebben voor de patiënt. Ook verwachten ze dat betere uitleg en informatiemateriaal voor de patiënt, bijvoorbeeld op Thuisarts.nl, hierbij ondersteunend werkt. Het scholen van artsen en duidelijke richtlijnen zullen naar verwachting ook bijdragen aan het verminderen van niet-gepaste zorg.

Meer details zijn te vinden in het volledige BMJ Open artikel: Identifying and de-implementing low-value care in primary care: the GP’s perspective—a cross-sectional survey. Rudolf B Kool, Eva W Verkerk, Lieke JA Winnemuller, Tjerk Wiersma, Gert P Westert, Jaco S Burgers, Simone A van Dulmen.