Kostenbewustzijn en de betaalbaarheid en kwaliteit van ons zorgstelsel

Verslag van de Winteracademie – editie 2017

Celsus organiseert jaarlijks de Winteracademie Economie en Beleid voor rijksambtenaren, samen met de Rijksacademie voor financiën, economie en bedrijfsvoering. De winteracademie brengt kennis en praktijk over de betaalbaarheid van zorg samen. De academie wordt elk jaar afgesloten met een symposium dat ook toegankelijk is voor geïnteresseerden van buiten de Winteracademie. Het thema van het symposium dit jaar was ‘Kostenbewustzijn in de zorg’.

Het programma van de academie biedt inzicht in het ontstaan van de huidige inrichting van het zorgstelsel en van de overheidsfinanciën over de tijd. Hoogleraren en onderzoekers van verschillende universiteiten presenteerden de stand van zaken in deelgebieden van de Nederlandse zorg. Onder andere prof. Johan Polder (RIVM), dr. Stef Groenewoud (IQ healthcare); dr. Xander Koolman (Talma) verzorgden een college.

Deskundigen deelden ervaringen uit de praktijk met het besturen van een instelling en het inkopen van zorg. Zo waren er onder meer bijdragen van financieel controller Aniel Ramawadh ( Saffier zorggroep), Marieke van der Steen (gemeenten Utrecht) en van Jerry Allon (ervaringsdeskundige). Er was veel ruimte voor inbreng van de deelnemers, allen rijksambtenaren van verschillende departementen en zelfstandige bestuursorganen.

Het slotsymposium, over Kostenbewustzijn’ werd dit keer voorgezeten door professor patiëntgerichte innovatie Jan Kremer. Na gevarieerde bijdragen vanuit het perspectief van de patiënt door Jerry Allon, dat van de medisch specialist door Koos van der Hoeven, dat van de beleidsmaker door Katja Mur en het perspectief van de verzekeraar, door Ab klink, was het tijd voor een inspirerende discussie.