Worst in het basispakket

Mijn eerste zaterdagbaantje had ik, in 1991, bij de Hollandsche Eenheidsprijzenmaatschappij Amsterdam. Ook toen al algemeen bekend onder de naam HEMA. Ik vond het een prachtige ervaring. Ik voelde me er heel wat, achter de kassa, in zo’n donkerblauwe stofjas. En in de winter had ik mijn eigen winkeltje. Ik verkocht buiten, voor de winkel, saucijzenbroodjes en warme worsten.

Financieel leverde het me niet veel op. Vier gulden per uur, hooguit. Maar het maakte me toch best een rijke scholier. Bovendien hadden werknemers van de zaak korting bij de HEMA. 10% op alle artikelen, ook op schoolspullen, drop en onderbroeken. Best interessant.

Voor een dergelijke korting hoef je binnenkort niet meer bij de HEMA te werken. Vanaf 2014 krijgt iedereen die een (spotgoedkope) zorgverzekering afsluit bij de winkel 10% korting op de overige aankopen. Ik ga ervan uit dat de verzekeringen als warme worsten over de toonbank gaan.

De grote jongens in zorgverzekeringenland gaan heel veel marktaandeel verliezen. En dan kan Chris Oomen, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW zomaar eens gelijk gaan krijgen. Hij liet in het NRC optekenen dat grote zorgverzekeraars too big to fail zijn geworden. De Nederlandse staat moet inspringen als Achmea omvalt door het succes van de HEMA-zorgverzekering.

Zij zijn groot en ik is klein, is het de kift, staat DSW door de concurrentie van de grote jongens zelf op instorten? Voert Oomen een soort van zichtbaarheidscampagne voor de zwevende verplicht verzekerde die binnenkort weer mag overstappen? Of heeft ie gewoon gelijk?

Wat bij Vestia, Aegon en ABN AMRO kan gebeuren, is bij zorgverzekeraars niet ondenkbeeldig. Bestuurders die niet alleen suffe verzekeringen verkopen, maar ook allerlei hippe geldverslindende hobbyprojecten opzetten, verzuipen in renteswaps, onrendabele zorgboten kopen of hun hand overspelen om de grootste te worden, ik zie de heren bestuursvoorzitters ertoe in staat. Alle reden om het toezicht nog eens goed tegen het licht te houden. En dan bij voorkeur nog komende maand. Want de HEMA/Menzis-combinatie zou wel eens voor verrassende verschuivingen kunnen zorgen. Goedkope worst in het basispakket. Welke beleidsmaker in Den Haag had dat bij de invoering van de zorgverzekeringswet durven bevroeden?

Menno Aarnout, werkte de afgelopen drie jaar voor de Europese Unie in Guyana op het gebied van gezondheidszorg.