Rekensommen

Vanochtend bezocht ik een begrafenis. Een oude moeder van een goede vriend overleed afgelopen week. De familie had veel goede woorden over voor het personeel in het rusthuis waar moeder het afgelopen jaar heeft gewoond. Het personeel was professioneel, bekwaam, betrokken en warm. Bea, Tineke en Ans, bedankt! Mensen in de zorg worden door iedereen gewaardeerd. Mensen aan het bed tenminste. Die werken hard, voor een karig salaris, zo is over het algemeen de gedachte. Aan de inspanningen van de directeur van het rusthuis werd vanochtend geen specifieke aandacht besteed.

De komende weken zullen vast ook enkele bewoners van de Humanitas rusthuizen na een mooi en lang leven ter aarde worden besteld. Ook tijdens hun uitvaart zal het goede werk van de verzorgers worden geprezen. Ik denk dat meneer Nicodem, de interimbestuurder van Humanitas, in de afscheidspraatjes niet zal worden genoemd. En daar is wat voor te zeggen. De man liet zich een schunnig hoge vergoeding uitbetalen.

Het was zelfs staatssecretaris Van Rijn, de gewezen PGGM grootverdiener, tegen het zere been. Hij wil opheldering. Er zullen hem rekensommetjes worden gepresenteerd, om te laten zien dat het allemaal wel meevalt met het salaris van de consultant. Met de rekensom die de crisismanager door de Volkskrant liet optekenen is alles wat mij betreft eigenlijk al wel voldoende opgehelderd. “Zoals u hier kunt zien, hebben wij sinds mijn komst al voor 1 miljoen aan overbodige kosten kunnen wegsnijden. Ik ben mijn tarief dus nu al ruimschoots waard.”

Het deed me denken aan de soap Camping POWNED, waarin families in grote financiële zorgen samen op vakantie gaan en op de camping door de presentator aan de tand worden gevoeld over hoe ze uit de ellende denken te komen. Een driedubbel failliet echtpaar in de schuldsanering maakt net zulke rekensommen als heer Nicodem. Alhoewel ze maar 60 euro per week te besteden hebben, is er toch financiële ruimte voor een au pair. 'We zijn gestopt met roken. En dat kostte veel meer dan een au pair'.  Ik hoop dat de staatssecretaris geen genoegen neemt met dergelijke rekensommen.

Menno Aarnout, werkte de afgelopen drie jaar voor de Europese Unie in Guyana op het gebied van gezondheidszorg.