Hartstikke positief

Het meeste zorgnieuws dat u leest is zorgelijk. De zorguitgaven schieten door het dak. De fraude neemt toe. Ziekenhuizen gaan failliet en verzorgenden worden ontslagen. Incompetente bestuurders knijpen er tussenuit met reusachtige gouden handdrukken. De overbetaalde bestuurders die blijven zitten, verknoeien geld aan snoepreisjes. Het kabinet bezuinigt op hetzelfde moment op zorg voor de zwakken. Als je blogt over zorgnieuws, dan heb je het al snel over negatieve ontwikkelingen. Als je niet oppast, dan word je een zeurpiet en haken je lezers af. 

U vindt het prettig, vooral in tijden van crisis, tussen al het negatieve wat positiefs te lezen. U vraagt, wij draaien. Deze ene keer tenminste. Ik ging voor u op zoek naar goed nieuws over de zorg. Eerlijk is eerlijk, het was geen eenvoudige zoektocht. Uiteindelijk vond ik het, na uren grasduinen, in het European Heart Journal van 26 juni.

Het aantal hartdoden in Europa blijft dalen. Keihard dalen. In veel landen nam het aantal sinds 1980 met de helft af. Nederland zit in de kopgroep van dalers. Het is overigens niet echt de verdienste van de burger. Vooruit, we roken steeds minder (actief, en vooral ook passief), maar tegelijkertijd worden we wel steeds dikker. Dat is een belangrijke oorzaak van hartfalen. Ons gedrag zou dus vooral tot een toename van het aantal mensen dat sterft door problemen aan het hart. De belangrijkste oorzaak van de daling lijkt volgens de onderzoekers vooral de verbetering van de medische techniek. Bloedverdunners en cholesterolverlagers worden beter, er wordt meer en effectiever gedotterd en de stent (het buisje dat zwakke aderen verstevigt) doet prachtig werk. Heerlijk, zulk positief nieuws.

Hartziekten blijven vooralsnog wel doodsoorzaak nummer 1. Als het negatieve effect van ons gedrag de overhand krijgt, als ons eetgedrag een groter gewicht in de schaal legt en technologische ontwikkeling achterblijft, dan neemt het aantal doden door hartziekten vast vanzelf weer toe. Oei, ga ik nu toch somberend eindigen? Nee hoor. De medische wetenschap blijft zichzelf overtreffen. Amerikaanse onderzoekers van het Harvard Stem Cell Institute hebben onlangs ontdekt dat het hormoon GDF11 bij muizen als een verjongingskuur werkt voor een oud verdikt hart. Hartstikke positief!

Menno Aarnout, werkte de afgelopen drie jaar voor de Europese Unie in Guyana op het gebied van gezondheidszorg.