Nomen est omen

Celsus, Academie voor betaalbare zorg, maakt financiële informatie en kwaliteitsinformatie van instellingen in de langdurige zorg toegankelijk voor zorgprofessionals. Door middel van benchmarkrapporten maken we inzichtelijk welke instellingen goed presteren en op welke punten instellingen van elkaar kunnen leren. Het maken van benchmarkrapporten vereist veel datacontrole. Tijdens het doorlopen van de jaarverslagen van de instellingen zijn we veel bijzondere namen tegengekomen. Graag zou ik deze blog willen besteden aan het fenomeen: namen van instellingen in de zorg.

Als zorginstelling heb je natuurlijk een pakkende naam nodig. Uiteraard is een makkelijke oplossing een naam te nemen met het woord zorg erin, zoals 30% van de instellingen ook heeft gedaan. Maar er zijn ook andere opties. Sommige instellingen hebben de naam van hun (gewenste) eigenschap aangenomen: Attent thuiszorg, Respect Zorggroep, Talent B.V. en Werkt voor Ouderen. En waarom niet? Een goede naam begint met zelfvertrouwen: Stichting Het Werkt, Stichting Beste Zorg, Het Lichtpunt, Stichting Buitengewoon, Better Life particuliere thuiszorg, Stichting de Goede Zorg, Thuiszorginstelling EersteklasZorg, Stichting De Goede Richting of Stichting Best Care For You winden er geen doekjes om. En als je niet direct wil zeggen dat je beter bent dan de concurrent, kun je altijd nog zeggen dat je het anders doet, zoals Ouderenzorg Anders, Ready for change BV., Annders, AndersOm ThuisBegeleiding B.V., Ervaar Anders, Iets Anders of Stichting ijgenwys en Anders. Sommige instellingen zeggen met hun naam gewoon waar het op staat: Diagnostiekfabriek B.V., Naar Huus Toe, Werkaandewinkel, EnDan.nu B.V., HoogRendement HartRevalidatie Nederland en Weerwerk zijn goede voorbeelden. Als je de naam helemaal geen lading mee wil geven, kun je ook een neutrale naam nemen, zoals Stichting Ons Bedrijf, Stichting Ook Voor Jou, Stichting Plekzat, Stichting Dit is Het of Stichting Onder Een Dak hebben gedaan.

Sommige namen ademen zorg. Je weet precies wat je kunt verwachten met een naam zoals Rosengaerde, Woon & Zorgcentrum Herfstzon, Verpleeghuis Bergweide of Nieuw Avondrust. Andere namen klinken echter eerder als accountantskantoren dan zorginstellingen, bijvoorbeeld de Trivium Meulenbelt groep, de Gouden leeuw groep BV of de Baalderborg groep. En dan heb je nog de namen die vooral vraagtekens oproepen: Stichting Moria , Sentinelzorg, Health Angels B.V., Labyrint Zorg B.V. of Stichting LuciVer. Soms wordt je op het verkeerde spoor gezet: het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen heet Visio (= het zicht), de instelling Trajectum ligt niet in Utrecht maar in Zwolle, Stichting Dichterbij uit Gennep ligt ver weg van de rest van Nederland en de centra van AnnaTommie houden zich met orthopedie bezig.

Nee, dan kun je maar beter een vrolijke naam hebben. Ik knap meteen op als ik namen hoor zoals De Blije Borgh, Brum Brum, De Gelukkige Dolfijntjes V.O.F., Kabouterhuis, Stichting Polliewollie, Zorggroep Heppie Deejs B.V., Stoute Schoenen of WAUW speciaal voor jou. Lachen is het beste medicijn. Dus als je als instelling bent gespecialiseerd in borstvoeding, waarom zou je jezelf dan niet Mammae Mia noemen? Autimaat B.V. is een geweldige naam als je maatwerk bij autisme levert, en wat dacht je van Stichting O jee adhd!, Stichting Doof & Co., Psy-zo! B.V. of Stichting Diabeter? Ik zou zeggen: Yes we can clinics!

Benieuwd of alles goed geregeld is bij Stichting GoedGeregeld? Of Stichting Je Maintiendrai zich heeft weten hand te haven? Bekijk de benchmarkrapporten op de website www.zorgopdekaart.nl. Tot slot wil ik nog een eervolle vermelding maken van de Stichting tot oprichting en instandhouding van bejaardenoorden en verzorgingstehuizen, uitgaande van de gereformeerde gemeenten in Nederland, die de langste naam in de zorgwereld heeft gekozen.

Niek Stadhouders, MSc, is wetenschappelijk onderzoeker bij Celsus, academie voor betaalbare zorg